• EFC'58 1 blijft steken op 4-4 gelijkspel

 • De ploeg van trainer Carl Aventurin had goede zaken kunnen doen in de top van het klassement maar verspeelde thuis twee kostbare punten. Er was vanwege de nieuwe corona regels geen publiek bij de wedstrijd maar buiten het terrein stonden wat fanatieke volgers, keurig op afstand van elkaar op de parkeerplaats om iets van de wedstrijd mee te krijgen. Veluwse Boys begon agressief aan de wedstrijd en verrasten de defensie van EFC volledig en zo stond het na amper twee minuten spelen al 0-1 voor de bezoekers uit Garderen. De goal kwam uit een dood spelmoment, een vrije trap net buiten het strafschopgebied waar EFC-keeper Richard Schweits geen antwoord op had. Even later was de thuisploeg dichtbij de gelijkmaker maar de inzet uit een vrije schop van Nick Zandstra ging net over.

  Het eerste kwartier was Veluwse Boys scherper dan EFC’58 dat niet echt aan voetballen toekwam. De aanvallers zetten hun individuele acties geregeld te ver door en zochten steeds het fysiek op wat nogal felle duels opleverde waar Veluwse Boys slimmer in was en meer fysieke strijd op de mat legde. Net na het eerste kwartier lukte zo’n actie wel en sneden Jeremy Loos en Jorick Priem door de verdediging. Jeremy Loos speelde de bal slim op Jorick Priem die vrijkwam in de 16 en de keeper omspeelde, 1-1. Even later was het uit een corner voor Veluwse Boys plots weer 1-2 toen de bal bij de tweede paal ongelukkig op de rug van Gerjan vd Ham viel waardoor het veel agressiever spelende Veluwse Boys weer op voorsprong kwam. EFC kreeg daarna wel wat kleine mogelijkheden om de stand op gelijke hoogte te brengen. 

  Het duurde tot ruim een half uur in de wedstrijd tot dat gebeurde. Nu was het Jorick Priem die slim in de 16 kwam en prima Gerjan vd Hm aanspeelde die strak binnenschoot. Diezelfde vd Ham kreeg weer een goede kans maar stond in buitenspelpositie waardoor dit feest niet doorging. Jeremy Loos, hij zocht zelf steeds de duels op werd stevig geblokt, was even uitgeteld maar kon na een behandeling weer verder. Bij opnieuw een actie van Gerjan vd ham vlagde de grens voor buitenspel maar nu trapte de scheidsrechter er niet in. De keeper redde fraai en wat later opnieuw bij een combinatie van Jorick Priem en Achraf Agarmaoine. Toch was het uiteindelijk Gerjan vd Ham die uit een voorzet van Jorick Priem via Jochem Dekker de bal voor zijn voeten kreeg en van dichtbij de keeper kansloos liet, 3-2. 

  Veluwse Boys claimde een strafschop toen een speler deze op de arm van een EFC-speler kopte maar de scheidsrechter honoreerde het protest niet. Het werd nog ergen voor Veluwse Boys toen EFC aan de andere kant wel een strafschop kreeg nadat Nick Zandstra in de 16 gevloerd werd. Jeremy Loos benutte het buitenkansje uitstekend en bracht de stand op 4-2 voor EFC’58. Na rust was een persoonlijke foutje van Justin Dekker in de defensie van EFC de oorzaak van een ongelukkige aansluitingstreffer 4-3. Maar nog altijd leek EFC de wedstrijd onder controle te hebben maar vergat dat in doelpunten uit te drukken. De thuisploeg zette Veluwse Boys vast dat daardoor ook niet meer aan opbouwen toe kwam maar vergat zichzelf te belonen wat ze later duur kwam te staan.  

  Na ruim een uur spelen kantelde de wedstrijd wat en kregen de gasten corners en vrije schoppen, dode spelmomenten dus waaruit het steeds gevaarlijker werd. EFC riep de problemen over zichzelf af en een oude voetbalwet zegt dat als je dan zelf niet scoort de tegenstander dat dus bij de eerste mogelijkheid wel doet en dat gebeurde en opnieuw uit een dood spelmoment scoorde het dus de gelijkmaker, 4-4. EFC wisselde twee spelers voor wie er twee verse krachten het veld in kwamen. Het werd best spannend want Veluwse Boys rook een overwinning ook omdat EFC de tegenstander ruimte gaf voor hectische momenten voor de eigen goal. Mats Steijlen kreeg geel wegens mekkeren en je zag aan alles dat EFC het wel probeerde maar er was te weinig vernuft in de aanvallen en ook defensief stond Veluwse Boys goed. 

  In de slotfase probeerde EFC het nog wel en wist Jeremy Loos net niet te scoren en redde de keeper met 2 vuisten. Aan de andere kant ging een vrije trap van de gasten ook rakelings naast de goal. Nick Zandstra was nog dreigend op de achterlijn maar de ballen werd steeds goed geblokt en ver weggeschoten, zo was het in de ultieme slotfase alle hens aan dek aan beiden zijden. Een misverstand in de defensie van Veluwse Boys kon nog in alle paniek tot corner verwerkt worden maar daaruit wist EFC ook niet meer gevaarlijk te worden. Er komt geen bal meer in, zo speelde Veluwse Boys en zo bleef het 4-4, een uitslag die door Veluwse Boys als overwinning werd gevierd. Bij EFC’58 de analyse zijn dat het vandaag niet goed genoeg was maar ook de kansen heeft laten liggen om op 4-2 de boel definitief in het slot te gooien. EFC blijft nog wel koploper maar kan door het gelijke spel vandaag tegen Veluwse Boys die ploeg wanneer de wedstrijd is ingehaald en gewonnen ook naast zich krijgen. Het is een allemaal best een beetje een vertekend beeld want wanneer Heerde, Wapenveld en SEH hun wedstrijden inhalen en winnen kan EFC ook zo maar een paar plaatsjes duikelen op de ranglijst. 

   

  Siemon Moerman/ Ed Bok